Sposób przygotowania:
Lodowe ciasto stracciatella
Formę najlepiej keksówkę (12x25) wyłożyć papierem do pieczenia tak by brzegi z krótszej strony wystawały na zewnątrz. Wymieszać razem ciasteczka, zmielonych migdały oraz masło, następnie wyłożyć masą dno keksówki. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Białka z solą ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder. Śmietanę ubić także na sztywno, dodać fix. Do białek dodać śmietanę, startą czekoladę i likier wymieszać wszystko delikatnie. Wyjąć keksówkę z zamrażalnika, na zmrożony spód wyłożyć masę. Wygładzić wierzch, posypać płatkami migdałów. Ponownie włożyć do zamrażalnika na około 3 godzin. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie za wystający papier, odkleić ciasto od papieru i przełożyć na talerz. Pokroić na trójkąty. Można podać z sosem np czekoladowym lub fudge.
agabi22
extra_virgin
KrewkaKrystyna
bernika
kupuje w Lidlu.
Pyza
jaNina
p.jola1
marietta
Bernadetta