Sposób przygotowania:
Lodowiec z likierem pomarańczowym.
Do garnka wbić jajka,wsypać cukier i cukier waniliowy.Naczynie ustawić na średnim ogniu,ubijając rózgą kuchenną kremową masę,
mieszając cały czas,uważając,by masa się nie zagotowała,bo jajka się rozpłyną.Garnek zestawić z ognia i wstawić do lodowatej wody
w dalszym ciągu ubijając,ostudzić.Dodać likier pomarańczowy,wym-
-ieszać.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i połączyć z masą.Płaski pojemnik do zamrażania wyłożyć folią aluminiową i
przełożyć masę śmietanową do środka.Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażalnika.Zamrażać masę ok.4-5 godz.Lodowiec
wytrząsnąć energicznie z pojemnika na płytę lub wyjąć wraz z folią,
a potem ją usunąć spod masy.Deser przykryć kwadratami z czeko-
-lady i pokroić na kawałki wielkości kwadrata.Odwrócić kawałki i
na wierzchu ponownie ułożyć czekoladę.Jajka do deseru muszą być bardzo świeże,które mają nie więcej jak 4-5 dni.W maszynce do lodów deser można zamrażać ok.40 min.
mieszając cały czas,uważając,by masa się nie zagotowała,bo jajka się rozpłyną.Garnek zestawić z ognia i wstawić do lodowatej wody
w dalszym ciągu ubijając,ostudzić.Dodać likier pomarańczowy,wym-
-ieszać.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i połączyć z masą.Płaski pojemnik do zamrażania wyłożyć folią aluminiową i
przełożyć masę śmietanową do środka.Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażalnika.Zamrażać masę ok.4-5 godz.Lodowiec
wytrząsnąć energicznie z pojemnika na płytę lub wyjąć wraz z folią,
a potem ją usunąć spod masy.Deser przykryć kwadratami z czeko-
-lady i pokroić na kawałki wielkości kwadrata.Odwrócić kawałki i
na wierzchu ponownie ułożyć czekoladę.Jajka do deseru muszą być bardzo świeże,które mają nie więcej jak 4-5 dni.W maszynce do lodów deser można zamrażać ok.40 min.