marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lodowiec z likierem pomarańczowym.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na krem lodowy ubić trzepaczką w garnku na średnim ogniu.Potem zestawić garnek i wstawić do zimnej kąpieli,ostudzić i zamrozić.

Lodowiec z likierem pomarańczowym.

Składniki:

Lodowiec z likierem pomarańczowym.

 

  • 3 średnie jajka,
  • 100 g.cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego Dr.Oetkera,
  • 60 ml.likieru Grand Marnier,
  • 500 g.śmietany kremówki,
  • 50 g.cukru,
  • ok.100 płatków z czekolady,np.mlecznej.

Sposób przygotowania:

Lodowiec z likierem pomarańczowym.
Do garnka wbić jajka,wsypać cukier i cukier waniliowy.Naczynie ustawić na średnim ogniu,ubijając rózgą kuchenną kremową masę,
mieszając cały czas,uważając,by masa się nie zagotowała,bo jajka się rozpłyną.Garnek zestawić z ognia i wstawić do lodowatej wody
w dalszym ciągu ubijając,ostudzić.Dodać likier pomarańczowy,wym-
-ieszać.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i połączyć z masą.Płaski pojemnik do zamrażania wyłożyć folią aluminiową i
przełożyć masę śmietanową do środka.Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażalnika.Zamrażać masę ok.4-5 godz.Lodowiec
wytrząsnąć energicznie z pojemnika na płytę lub wyjąć wraz z folią,
a potem ją usunąć spod masy.Deser przykryć kwadratami z czeko-
-lady i pokroić na kawałki wielkości kwadrata.Odwrócić kawałki i
na wierzchu ponownie ułożyć czekoladę.Jajka do deseru muszą być bardzo świeże,które mają nie więcej jak 4-5 dni.W maszynce do lodów deser można zamrażać ok.40 min.