eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Lodowy torcik jagodowo-bananowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 175
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lodowy torcik to idealny deser na ciepłe dni. Wygląda bardzo apetycznie a smak przepełniony jest bananami i jagodami.

Lodowy torcik jagodowo-bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lodowy torcik jagodowo-bananowy

 

  • SPÓD:
  • 120 g biszkopty okrągłe
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g stopionego masła
  • MASA:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g jagód
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego

Sposób przygotowania:

Lodowy torcik jagodowo-bananowy
Biszkopty wkładamy do woreczka. Luźno zawiązujemy i rozdrabniamy wałkiem na drobne kawałeczki. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego rozkruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe.Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Uzyskaną masę rozprowadzamy i dociskamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki. Do dużej miski wbijamy białka, wsypujemy cukier i cukier puder. Miksujemy na puszystą pianę. dy piana zrobi się gęsta, wsypujemy jagody (u mnie jagody ze słoiczka) oraz banany pokrojone w plasterki. Miksujemy aż masa zrobi się gęsta. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i ekstrat waniliowy. Również miksujemy miksujemy. Na wyjęty spód z lodówki wlewamy na niego masę. Na górę układamy kilka biszkopcików. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki na całą noc.
Lodowy torcik jagodowo-bananowy
Do rozpuszczonego masła dodałam wiórki kokosowe i rozdrobniowe biszkopciki.
Lodowy torcik jagodowo-bananowy
Białka, cukier, oraz cukier puder ubiłam na puszystą masę.
Lodowy torcik jagodowo-bananowy
Do jajecznej masy dodałam banany oraz jagody.
Lodowy torcik jagodowo-bananowy
Całą masę wylałam na schłodzony spód i włożyłam do zamrażalnika.

Tagi:

biszkopt