Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lodowy tort urodzinowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zrobiłam go na czwarte urodziny córeczki, które wypadają w lipcu. Był upał, a wszyscy goście zachwyceni tortem :)

Lodowy tort urodzinowy

Składniki:

Lodowy tort urodzinowy

 

  • 2 litry lodów waniliowych
  • 1 mała puszka orzeszków w miodzie
  • 2 małe batoniki Lion
  • 200g markiz przełożonych kremem orzechowym (dałam HIT’y)
  • Polewa:
  • 3łyżki śmietanki 30%
  • tubka mleka skondensowanego o smaku toffi lub karmelowym

 

Sposób przygotowania:

Lodowy tort urodzinowy
Lody wyjąć z lodówki i zostawić na ok. 20-30 minut aby zmiękły, nie mogą się jednak roztopić. Jeśli jest upał to wystarczy kilka minut. W tym czasie należy orzeszki posiekać, batoniki wyjąć z opakowań i pokroić w kosteczkę. Ciastka pokroić na kawałki, uważając by nie pokruszyły się zbyt drobno- wtedy ich smak ‘zginie’ w lodach, a chodzi o to by kawałki były wyczuwalne. Miękkie lody wymieszać z orzeszkami, batonikami i ciastkami. Włożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub innego naczynia które nada kształt tortu. Zamrozić. Tuż przed podaniem naszykować polewę: Do miseczki wycisnąć mleczko i wymieszać ze śmietanką. Tort wyłożyć na paterę lub półmisek i polać polewą. Można ozdobić gotowymi kwiatkami i pszczółkami i włożyć świeczkę.