Sposób przygotowania:
Lodowy tort urodzinowy
Lody wyjąć z lodówki i zostawić na ok. 20-30 minut aby zmiękły, nie mogą się jednak roztopić. Jeśli jest upał to wystarczy kilka minut. W tym czasie należy orzeszki posiekać, batoniki wyjąć z opakowań i pokroić w kosteczkę. Ciastka pokroić na kawałki, uważając by nie pokruszyły się zbyt drobno- wtedy ich smak ‘zginie’ w lodach, a chodzi o to by kawałki były wyczuwalne. Miękkie lody wymieszać z orzeszkami, batonikami i ciastkami. Włożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub innego naczynia które nada kształt tortu. Zamrozić. Tuż przed podaniem naszykować polewę: Do miseczki wycisnąć mleczko i wymieszać ze śmietanką. Tort wyłożyć na paterę lub półmisek i polać polewą. Można ozdobić gotowymi kwiatkami i pszczółkami i włożyć świeczkę.
gusia1000
mysza75
marietta