SUPERPRZEPIS

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Porzeczkowe lody z sosem balsamiko Więcej zdjęć (3)

Lody dla ochłody mocno porzeczkowe, przełamane sosem balsamiko. O wiele lepsze niż kupne i bez konserwantów. Słodycz lodów została przełamana sosem który jest kwaskowy.

Składniki:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

 

 

  • sos porzeczkowy balsamiko:
  • 1 szklanka porzeczek czerwonych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu balsamiko

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko

ETAP 1:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko
porzeczKi przetarte na mus dodane mleczko zagęszczone

Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie.

Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane.

ETAP 2:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko
do musu dodana śmietanka ubita na sztywno

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem.

ETAP 3:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko
lody przełozone do pojemnika przed zamrożeniem na noc

Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika.

Co dwie godziny miksuję.Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym. Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry.

Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc.

Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.

ETAP 4:

Porzeczkowe lody z sosem balsamiko
mus porzeczkowy regukowany z sosem balsamiko i miodem

sos:
Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito.

Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty.

Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.