Sposób przygotowania:
Porzeczkowe lody z sosem balsamikoETAP 1:
Porzeczki przekładam do garnka i podgrzewam aż zrobią się miękkie.
Przecieram przez sito.Odlewam 1/2 szklankę musu. Do pozostałego musu dodaję mleczko skondensowane.
ETAP 2:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno i łącze ją z musem i mleczkiem.
ETAP 3:
Lody przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika.
Co dwie godziny miksuję.Jak lody zrobią się gęste, przekładam je warstwami do drugiego pudełka wyłożonego folią spożywczą na zmianę z musem porzeczkowym. Folia pomaga wyjęcie lodów z pudełka i pokrojenie ich na plastry.
Lody wstawiam do zamrażalnika już na noc.
Przed podaniem wyjmuję 30 minut z lodówki wcześniej.
ETAP 4:
sos:
Do garnka przekładam porzeczki, miód, podgrzewam je i przecieram przez sito.
Mus przelewam do garnka z powrotem, dodaję sos balsamiko i podgrzewam tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty.
Lody podaję z sosem zimnym, porzeczkami, miętą.
SylaUla