Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody ananasowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne domowe lody w dwóch smakach. Takie lody zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych:) Polecam gorąco!

Lody ananasowo-waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody ananasowo-waniliowe

 

  • 1 mały ananas
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Lody ananasowo-waniliowe
Ananasa obrać, przekroić na 4 części, usunąć twardy rdzeń. Kawałki ananasa przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i mocno zamrozić. 3 żółtka utrzeć z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do żółtek i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut cały czas ubijając. Nie dopuścić do zagotowania. Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Połowę śmietany ubić na sztywno. Śmietanę dodać do masy z żółtkami, dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20 minut. Zamrożonego ananasa przełożyć do miski blendera. Pozostałe żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, dodać do ananasa. Ubić resztę śmietany, również dodać do ananasa. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodałam jeszcze pół łyżeczki kurkumy dla koloru. Do plastikowego pojemnika nakładać lody na przemian - po jednej łyżce każdej lodowej masy kłaść na środek pojemnika. Masę lodową wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Lody ananasowo-waniliowe
Połowa żółtek utarta z połową cukru pudru i cukrem waniliowym.
Lody ananasowo-waniliowe
Gorące mleko wlane do kremu z żółtek i podgrzewane.
Lody ananasowo-waniliowe
Waniliowa masa lodowa przelana do maszynki do robienia lodów.
Lody ananasowo-waniliowe
Zamrożony ananas z kremem z żółtek i bitą śmietaną.

Tagi:

lody