Sposób przygotowania:
Lody ananasowo-waniliowe
Ananasa obrać, przekroić na 4 części, usunąć twardy rdzeń. Kawałki ananasa przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i mocno zamrozić. 3 żółtka utrzeć z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do żółtek i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut cały czas ubijając. Nie dopuścić do zagotowania. Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Połowę śmietany ubić na sztywno. Śmietanę dodać do masy z żółtkami, dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20 minut. Zamrożonego ananasa przełożyć do miski blendera. Pozostałe żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, dodać do ananasa. Ubić resztę śmietany, również dodać do ananasa. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodałam jeszcze pół łyżeczki kurkumy dla koloru. Do plastikowego pojemnika nakładać lody na przemian - po jednej łyżce każdej lodowej masy kłaść na środek pojemnika. Masę lodową wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.