misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Książka Kucharska: Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody

Najprostsze lody ananasowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak pyszne lody z ananasem domowej roboty

Najprostsze lody ananasowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najprostsze lody ananasowe

 

Sposób przygotowania:

Najprostsze lody ananasowe
Ananasa obieramy ze skórki, odkrawamy zdrewniałe "oczka". Kroimy go na mniejsze części. Wrzucamy do belndera i miksujemy z 3 łyżkami cukru na jak najgładszą masę. Kremówkę ubijamy i mieszamy z masą ananasową. Jeśli masa jest zbyt kwaśna należy lekko dosłodzić. Masę wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Co pół godziny masę trzeba przemieszać łyżką.



Patelnie stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy resztę cukru i topimy. Cukier musi lekko się skarmelizować. Gdy ma już odpowiedni kolor patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy karmel łyżką by przestygł i zaczął gęstnieć. Na ściankach szklanej miseczki rozprowadzamy karmel. Możemy zrobić "całe" ścianki lub zrobić tylko krateczkę. Można także na talerzyku zrobić z karmelu krateczki. Zostawić do zastygnięcia. Karmel zdjąć z miseczki lekko naciskając.



Podawać lody w karmelowej "miseczce" lub na talerzyku z karmelową "kratką".

Smacznego!!
Najprostsze lody ananasowe
ananasa obrać i wykroić zdrewniałe oczka
Najprostsze lody ananasowe
Gotowy karmel rozprowadzić na szklanej miseczce lub talerzyku wg. uznania
Najprostsze lody ananasowe
Co pół godziny należy masę lodową mieszać
Najprostsze lody ananasowe
lody można podać na zwykłym talerzyku ozdobionym karmelowymi kształtami

Tagi:

lody