Sposób przygotowania:
Najprostsze lody ananasowe
Ananasa obieramy ze skórki, odkrawamy zdrewniałe "oczka". Kroimy go na mniejsze części. Wrzucamy do belndera i miksujemy z 3 łyżkami cukru na jak najgładszą masę. Kremówkę ubijamy i mieszamy z masą ananasową. Jeśli masa jest zbyt kwaśna należy lekko dosłodzić. Masę wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Co pół godziny masę trzeba przemieszać łyżką.
Patelnie stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy resztę cukru i topimy. Cukier musi lekko się skarmelizować. Gdy ma już odpowiedni kolor patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy karmel łyżką by przestygł i zaczął gęstnieć. Na ściankach szklanej miseczki rozprowadzamy karmel. Możemy zrobić "całe" ścianki lub zrobić tylko krateczkę. Można także na talerzyku zrobić z karmelu krateczki. Zostawić do zastygnięcia. Karmel zdjąć z miseczki lekko naciskając.
Podawać lody w karmelowej "miseczce" lub na talerzyku z karmelową "kratką".
Smacznego!!
Patelnie stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy resztę cukru i topimy. Cukier musi lekko się skarmelizować. Gdy ma już odpowiedni kolor patelnię zdejmujemy z ognia. Mieszamy karmel łyżką by przestygł i zaczął gęstnieć. Na ściankach szklanej miseczki rozprowadzamy karmel. Możemy zrobić "całe" ścianki lub zrobić tylko krateczkę. Można także na talerzyku zrobić z karmelu krateczki. Zostawić do zastygnięcia. Karmel zdjąć z miseczki lekko naciskając.
Podawać lody w karmelowej "miseczce" lub na talerzyku z karmelową "kratką".
Smacznego!!