Sposób przygotowania:
Domowe lody aroniowe
Aronie myjemy i osuszamy. Następnie owoce przekładamy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Całość dokładnie mieszamy, stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce staną się miękkie (około 30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Po tym czasie aronie ściągamy z ognia, miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajko oraz żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru i miksujemy na parze do uzyskania puszystej masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę jajeczną oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmiksowana aronie. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy do smaku (cukrem pudrem). Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy lody mieszamy.
ajrinwu