jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Domowe lody aroniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aronia to krzew o niezwykle wartościowych owocach. Jej owoce są dość nowym gościem w naszej kuchni. Stąd też w starszych książkach kulinarnych sporadycznie można znaleźć przepisy z jej udziałem.

Domowe lody aroniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody aroniowe

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody aroniowe
Aronie myjemy i osuszamy. Następnie owoce przekładamy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Całość dokładnie mieszamy, stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce staną się miękkie (około 30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Po tym czasie aronie ściągamy z ognia, miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajko oraz żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru i miksujemy na parze do uzyskania puszystej masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę jajeczną oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmiksowana aronie. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy do smaku (cukrem pudrem). Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy lody mieszamy.
Domowe lody aroniowe
Aronie zasypujemy cukrem i gotujemy do uzyskania konfiturki
Domowe lody aroniowe
Jajka i żółtko ubijamy z cukrem na puch
Domowe lody aroniowe
śmietankę ubijamy, dodajemy ubite jajka i aronię
Domowe lody aroniowe
Gotową masę przekładamy do zamykanego pojemnika i mrozimy

Tagi:

jajko jajka lody