Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Lody herbaciane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

świetne Lody! Zwłaszcza jeśli użyje się dobrego gatunku herbaty. Polecam czerwoną!

Lody herbaciane

Składniki:

Lody herbaciane

 

  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru pudru do białek
  • 2 płaskie łyżki aromatycznej, suchej herbaty
  • 2 szkl. pełnego mleka
  • 1 szkl. śmietany kremowej
  • mała laska wanilii
  • 4 jajka
  • utarta czekolada

Sposób przygotowania:

Lody herbaciane
Wanilię dzielimy na cząstki i zagotowujemy z mlekiem. Wrzącym płynem zalewamy herbatę. naczynie przykrywamy, odstawiamy na 10 min. do zaparzenia, cedzimy przez gęste sito. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, łączymy z przechłodzona, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorąca wodą i nadal ubijamy, aż masa zgęstnie. Przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. do masy mleczno-jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy lub salaterki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. Przygotowane porcje oprószymy utartą czekolada.