Sposób przygotowania:
Lody herbaciane
Wanilię dzielimy na cząstki i zagotowujemy z mlekiem. Wrzącym płynem zalewamy herbatę. naczynie przykrywamy, odstawiamy na 10 min. do zaparzenia, cedzimy przez gęste sito. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, łączymy z przechłodzona, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorąca wodą i nadal ubijamy, aż masa zgęstnie. Przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. do masy mleczno-jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy lub salaterki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. Przygotowane porcje oprószymy utartą czekolada.