marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody irysowe ze skórką pomarańczową.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić masę kremową na lody,mieszając potrzebne składniki. Dodać posiekane drobno irysy,skórkę pomarańczową i ubitą kremówkę.Zamrażać 4h

Lody irysowe ze skórką pomarańczową.

Składniki:

Lody irysowe ze skórką pomarańczową.

 

  • 20 g.cukru gronowego,
  • 4 łyżeczki środka zagęszczającego,
  • 300 g.delikatnego twarożku,
  • 120 g.posiekanych cukierków "irysów",
  • 70 g.płynnego miodu,
  • 250 g.śmietany kremówki,
  • 40 g.smażonej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Lody irysowe ze skórką pomarańczową.
Cukier gronowy wymieszać z środkiem zagęszczającym,dodać twarożek i miód płynny,cały czas mieszając.Odstawić pod przykryciem masę na 15 min.Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy oraz posiekane drobno irysy i smażoną skórkę pomarańczową.Wymieszać i przełożyć masę do miski odpornej na zamrażanie,przykryć i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godz.lub do maszynki do lodów na 40 min.Po wyjęciu formę z lodami położyć na podłużny półmisek do góry dnem i wybić na półmisek lody, uprzednio stukając formą kilka razy o blat kuchenny.Porcje lodów kroić,kładąc na talerzyki deserowe lub do pucharków.Dekorować deser resztką posiekanych cukierków i bitej śmietany.

Tagi:

lody