Sposób przygotowania:
Lody jabłkowe z kropelką rumu
Misę maszynki odpowiednio wcześniej zamrozić. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, sok wycisnąć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i na małym ogniu dusić kilka-kilkanaście minut, aż jabłka będą miękkie, a sos odparuje. Zmiksować, niekoniecznie na gładko, przestudzić. Mascarpone zmiksować ze śmietanką i mlekiem, dodać uduszone jabłka, rum i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Uruchomić maszynkę do lodów, wlać przygotowaną masę i kręcić do zgęstnienia – mnie wystarczyło 30 minut. Lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.
Alex_M
edytaha
Hmmm, trudno opisać :) Dzięki mascarpone mają taki... "konkretny" smak, jakby były robione na gęstej, bardzo tłustej śmietanie, z wyczuwalnymi kawalątkami jabłek. I oczywiście lekko alkoholowe :)
Alex_M
brzmi apetycznie :) a alkohol lubię w lodach (gdy wiem, że córka nie będzie jadła) bo wtedy nie zamarzają na kamień :)
edytaha
To prawda. Ja uwielbiam rum i dodaję go gdzie się da :)