Sposób przygotowania:
Lody jagodowe 3
Do rondelka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie rozpuszczamy w niej cukier. Do całości dodajemy jagody i chwilę gotujemy. Gdy jagody lekko przestygną miksujemy je mikserem do takiej konsystencji jaką chcemy otrzymać (można również blenderem) i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę i zimne mleko mieszamy ze sobą. Następnie łączymy je z jagodami. Powstałą mieszankę wlewamy do swojej maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Po zrobieniu lody przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy, Lody dekorujemy jagodami lub borówkami i świeżą miętą. Można podać z bitą śmietaną. Smacznego :)