SUPERPRZEPIS

Lody jeżynowe bez jajek

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Lody jeżynowe bez jajek Więcej zdjęć (3)

Lody z leśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito.

Składniki:

Lody jeżynowe bez jajek

 

  • 400 g jeżyn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 szklanki mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Lody jeżynowe bez jajek

ETAP 1:

Lody jeżynowe bez jajek
Podduszone jeżyny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.

Jeżyny wsypać do garnka, podlewając sokiem z cytryny. Na małym ogniu smażyć, aż puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.

Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Lody jeżynowe bez jajek
Kremówkę ubić łącząc razem z mlekiem skondensowanym.

Mleko skondensowane i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić i stale miksując wlewać cienkim strumykiem mleko.

ETAP 3:

Lody jeżynowe bez jajek
Mus jeżynowy połączyć z ubitą śmietanką.

Na końcu dodać mus jeżynowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki.

Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :)


Tagi:

owoce deser lody