SUPERPRZEPIS

Borówkowe kwiatuszki

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Borówkowe kwiatuszki Więcej zdjęć (5)

Od zawsze wiadomo, że owoce lubią połączanie z ciastem drożdżowym. I takie ciasta najmilej wspomina się z dzieciństwa. Dziś proponuje drożdżowe kwiaty z borówką. Wykończone lukrem smakują rewelacyjnie i pięknie wyglądają.

Składniki:

Borówkowe kwiatuszki

CIASTO

DODATKOWO:

  • Jajko do posmarowania wierzchu,
  • Borówki amerykańskie na nadzienie

LUKIER:

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Borówkowe kwiatuszki

ETAP 1

Borówkowe kwiatuszki
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy stopniowo pozostałe składniki ciasta

Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy.

W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki.

Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia na około 10 minut.

Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę.

Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.

ETAP 2

Borówkowe kwiatuszki
po trzy rozciągnięte koła układamy koło siebie

Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 15 części (tyle będzie drożdżówek).

Każdą z części dzielimy kolejno na 3 części. Z otrzymanych kawałków ciasta toczymy wałki, których końce łączymy, tak by powstały koła.

Aby uformować kwiatuszki układamy koło siebie po 3 koła rozciągając je.

Koła ściskamy (zlepiamy) w połowie ich długości. W ten sposób uzyskujemy kwiatka z 6 płatkami.

ETAP 3

Borówkowe kwiatuszki
kieliszkiem w płatkach wykonujemy wgłębienia

W każdym płatku za pomocą spodu od kieliszka wykonujemy wgłębienie.

ETAP 4

Borówkowe kwiatuszki
owoce umieszczamy we wgłębieniach

Tak przygotowane drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

W wgłębienia oraz środek kwiatka nakładamy owoce borówki.

Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie pieczemy je w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe wyjmujemy i lukrujemy.

ETAP 5

Borówkowe kwiatuszki
Upieczone, ciepłe drożdżówki lukrujemy i studzimy

LUKIER: Mleko oraz cukier umieszczamy w misce i mieszamy, by powstał gęsty, ale lejący lukier.

Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Udekorowane pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.