Sposób przygotowania:
Borówkowe kwiatuszkiETAP 1
Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto i delikatnie go podgrzewamy.
W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki.
Gotowy rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia na około 10 minut.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
ETAP 2
Gdy ciasto odchodzi od dłoni przykrywamy je i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na około 15 części (tyle będzie drożdżówek).
Każdą z części dzielimy kolejno na 3 części. Z otrzymanych kawałków ciasta toczymy wałki, których końce łączymy, tak by powstały koła.
Aby uformować kwiatuszki układamy koło siebie po 3 koła rozciągając je.
Koła ściskamy (zlepiamy) w połowie ich długości. W ten sposób uzyskujemy kwiatka z 6 płatkami.
ETAP 3
W każdym płatku za pomocą spodu od kieliszka wykonujemy wgłębienie.
ETAP 4
Tak przygotowane drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
W wgłębienia oraz środek kwiatka nakładamy owoce borówki.
Drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie pieczemy je w 180°C około 20 minut do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe wyjmujemy i lukrujemy.
ETAP 5
LUKIER: Mleko oraz cukier umieszczamy w misce i mieszamy, by powstał gęsty, ale lejący lukier.
Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Udekorowane pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
SylaUla
gusia1000