Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 299]

Deser podwójnie jeżynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schłodzony zimny deser doskonale orzeźwia. Wyśmienity ze świeżymi jeżynami na upalne dni, nie jest zbyt słodki, lekko kwaskowy, delikatny w smaku

Deser podwójnie jeżynowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser podwójnie jeżynowy

warstwa galaretkowa

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka jeżyn

warstwa jogurtowa

Sposób przygotowania:

Deser podwójnie jeżynowy
Galaretki rozpuścić w 3/4 litra gotowanej gorącej wodzie. Wystudzić. Do wystudzonej ale płynnej galaretki wsypać jeżyny i wymieszać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotować drugą warstwę:

Zmiksować banan z jeżynami i jogurtem z dodatkiem łyżki miodu. Żelatynę namoczyć w 2 przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzoną żelatynę dodać do masy i wymieszać.

Masę jogurtową wyłożyć na galaretkę z jeżynami. Schłodzić w lodówce.
Deser podwójnie jeżynowy
Warstwa galaretkowa z zanurzonymi jeżynami
Deser podwójnie jeżynowy
Warstwa jogurtowa ze zmiksowanymi jeżynami