SUPERPRZEPIS

Pampuchy z jeżynami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pampuchy z jeżynami Więcej zdjęć (3)

Ciasto gotowane na parze nie ma sobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam!

Składniki:

Pampuchy z jeżynami

PAMPUCHY:

SOS:

Sposób przygotowania:

Pampuchy z jeżynami

ETAP 1:

Pampuchy z jeżynami
Gotowe ciasto podzielić na części, formując placuszki.

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.

Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części.

ETAP 2:

Pampuchy z jeżynami
Na cieście układać po parę jeżyn i zlepiać w kulkę.

W każdej części umieścić po parę jeżyn i uformować kulkę. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.

Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.

ETAP 3:

Pampuchy z jeżynami
Jeżyny przełożyć do garnka i wsypać cukier.

W między czasie umieścić jeżyny w garnuszku, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Nie należy ich często mieszać, najlepiej potrząsając garnkiem, wtedy owoce się nie rozpadną.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :)