Sposób przygotowania:
Lody koktajlowe trójsmakowe.
Przyrządzić lody z mleka pełnego,jaj i cukru.Masę mleczno-jajeczną
zagęścić w kąpieli wodnej( na parze).Sposób ten zapewnia powolne ścinanie się białka,a tym samym uzyskanie gładkiej masy.W czasie zagęszczania należy masę stale mieszać,a gdy zgęstnieje przelać do innego naczynia i mieszając,ostudzić.Cukier waniliowy lub wanilię dodaje się do masy po ostudzeniu,potem kolejno masę toffi i masę krówkową i kieliszek spirytusu.Orzechy łuskane,zrumienione,zmielone fistaszki czy pistacje dodaje się do ubitych jaja z cukrem przed połączeniem z mlekiem.Na koniec dodać kieliszek ajerkoniaku.Masę na lody zamraża się w maszynce przez wprowadzenie jej w ruch lub też wlać do podłużnej formy i wst-
-awić ją do zamrażarki.Co jakiś czas otwierać zamrażarkę i przemieszać masę łyżką.Zamrażanie lodów przebiegać ma w temp.-3,5st.C.Po 35-40 min. wyjąć formę z masą lodową i nakładać ją gałkarką do pucharków.Dekorować przed podaniem bitą śmietaną ze spraya.
zagęścić w kąpieli wodnej( na parze).Sposób ten zapewnia powolne ścinanie się białka,a tym samym uzyskanie gładkiej masy.W czasie zagęszczania należy masę stale mieszać,a gdy zgęstnieje przelać do innego naczynia i mieszając,ostudzić.Cukier waniliowy lub wanilię dodaje się do masy po ostudzeniu,potem kolejno masę toffi i masę krówkową i kieliszek spirytusu.Orzechy łuskane,zrumienione,zmielone fistaszki czy pistacje dodaje się do ubitych jaja z cukrem przed połączeniem z mlekiem.Na koniec dodać kieliszek ajerkoniaku.Masę na lody zamraża się w maszynce przez wprowadzenie jej w ruch lub też wlać do podłużnej formy i wst-
-awić ją do zamrażarki.Co jakiś czas otwierać zamrażarkę i przemieszać masę łyżką.Zamrażanie lodów przebiegać ma w temp.-3,5st.C.Po 35-40 min. wyjąć formę z masą lodową i nakładać ją gałkarką do pucharków.Dekorować przed podaniem bitą śmietaną ze spraya.