marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody koktajlowe trójsmakowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przyrządzić lody z mleka pełnego,jaj,cukru.Masę mleczno-jajeczną zagęścić w kąpieli wodnej,mieszając ją,dodać resztę składników.Zamrozić.

Lody koktajlowe trójsmakowe.

Składniki:

Lody koktajlowe trójsmakowe.

 

  • Masa krówkowa,
  • masa toffi,
  • wanilia,
  • spirytus(4%),
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • 15 dkg.cukru,
  • 3/4 l.mleka zagęszczonego,
  • 20 ml.ajerkoniaku,
  • 20 dag.siekanych orzechów arachidowych lub pistacji,
  • bita śmietana ze spraya.

Sposób przygotowania:

Lody koktajlowe trójsmakowe.
Przyrządzić lody z mleka pełnego,jaj i cukru.Masę mleczno-jajeczną
zagęścić w kąpieli wodnej( na parze).Sposób ten zapewnia powolne ścinanie się białka,a tym samym uzyskanie gładkiej masy.W czasie zagęszczania należy masę stale mieszać,a gdy zgęstnieje przelać do innego naczynia i mieszając,ostudzić.Cukier waniliowy lub wanilię dodaje się do masy po ostudzeniu,potem kolejno masę toffi i masę krówkową i kieliszek spirytusu.Orzechy łuskane,zrumienione,zmielone fistaszki czy pistacje dodaje się do ubitych jaja z cukrem przed połączeniem z mlekiem.Na koniec dodać kieliszek ajerkoniaku.Masę na lody zamraża się w maszynce przez wprowadzenie jej w ruch lub też wlać do podłużnej formy i wst-
-awić ją do zamrażarki.Co jakiś czas otwierać zamrażarkę i przemieszać masę łyżką.Zamrażanie lodów przebiegać ma w temp.-3,5st.C.Po 35-40 min. wyjąć formę z masą lodową i nakładać ją gałkarką do pucharków.Dekorować przed podaniem bitą śmietaną ze spraya.

Tagi:

lody