SUPERPRZEPIS

Lody lawendowe wg Mniam

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Lody lawendowe  wg Mniam Więcej zdjęć (2)

Takich lodów nie spotkałam jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce.

Składniki:

Lody lawendowe wg Mniam

 

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 2 łyżki kwiatów lawendy (4g suszonej)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Lody lawendowe wg Mniam

ETAP 1:

Lody lawendowe.
Wsypać kwiaty lawendy do mleka z kremówką.

Mleko zagęszczone i pół szklanki kremówki wlać do garnuszka. Wsypać kwiatki lawendy i zagotować. Odstawić do wystudzenia na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Aromat z kwiatów będzie bardziej intensywny. Ponownie zagotować i odcedzić.

ETAP 2:

Lody lawendowe.

W między czasie utrzeć żółtka z cukrem i wlewać cienkim strumyczkiem gorącą mieszankę mleczną.

ETAP 3:

Lody lawendowe.
Masy nie wolno zagotować, ale musi oblepiać łyżkę.

Przelać z powrotem do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać. Masa nieco zgęstnieje. Musi być bardzo gorąca, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Lody lawendowe.
Na końcu delikatnie wmieszać ubitą kremówkę.

Pozostałą kremówkę (1/2 szkl) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :)


Tagi:

lody