Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody z dodatkiem masy marcepanowej są delikatnie i intensywnie migdałowe. Smak wzmacniają dodatkowo prażone migdały.

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami

 

  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 75 g prażonych migdałów

Sposób przygotowania:

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami

ETAP 1:

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami
Masę marcepanową podgrzewać z kremówką, aż się rozpuści.

Masę marcepanową włożyć do garnuszka i zalać pół szklanki śmietanki kremówki.

Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Lody marcepanowe z prażonymi migdałami
Do miksowanej kremówki dodawać przestudzony marcepan.

Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w trakcie miksowania wlewać schłodzone mleko skondensowane, a następnie dodać przestudzony marcepan.

Krem przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Zamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :)


Tagi:

lody deser