Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkamiWykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy studzimy. Przekładamy na stolnice silikonową i widelcem rozgniatamy na jednolita papkę. W środku ziemniaków robimy dołek i wbijamy jedno jajko zagniatamy z ziemniakami aby wchłonęło się. Teraz robimy dołek w ziemniakach i wlewamy masło i znowu zagniatamy( packę mam taką do tortu i tym sobie pomagałam). Dodajemy mąkę pszenną 2 i pół szklanki i teraz już ugniatamy raz dwa( będzie klejące ale to nic).
Urywamy dłońmi kawałeczki ciasta i wkładamy do środka śliwkę i robimy kuleczkę jak klei się to zanurzamy w mące i już się nie klei.
Kule- knedle, układamy na tacy obsypanej mąką. Kuleczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy koło 4-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy kładziemy na talerz i dekorujemy śmietaną.
Pyszne.