Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody mleczno-śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne kremowe i miękkie lody mleczno-śmietankowe są słodkie więc można je podać z kwaśnymi owocami

Lody mleczno-śmietankowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody mleczno-śmietankowe

 

  • 400 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 szklanki mleka 2%

 

Sposób przygotowania:

Lody mleczno-śmietankowe
W naczyniu z dzióbkiem zmiksować śmietanę aż będzie prawie sztywna. Dodać mleko zwykłe i mleko skondensowane. Zmiksować dokładnie i wstawić naczynie do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć pojemnik od maszyny do lodów z zamrażarki. Zamocować pokrywę i silniczek. Włączyć i przez otwór w pokrywie wlewać powoli mieszankę mleczno-śmietankową. Po około 20-30 minutach (czas ten zależy od pojemności maszyny i długości mrożenia pojemnika) lody można już jeść. Jeśli jednak są zbyt miękkie należy przełożyć je do pojemnika z pokrywką i wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki, co godzinę wyciągać i przemieszać widelcem. Pyszne kremowe i miękkie lody mleczno-śmietankowe są słodkie więc można je podać z kwaśnymi owocami
Lody mleczno-śmietankowe
W naczyniu z dzióbkiem zmiksować śmietanę aż będzie prawie sztywna Dodać mleko zwykłe i mleko skondensowane Zmiksować dokładnie i wstawić naczynie do lodówki na 2-3 godziny
Lody mleczno-śmietankowe
Po tym czasie wyciągnąć pojemnik od maszyny do lodów z zamrażarki Zamocować pokrywę i silniczek Włączyć i przez otwór w pokrywie wlewać powoli mieszankę mleczno-śmietankową Po około 20-30 lody można już jeść
Lody mleczno-śmietankowe
Jeśli jednak są zbyt miękkie należy przełożyć je do pojemnika z pokrywką i wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki co godzinę wyciągać i przemieszać widelcem

Tagi:

lody