Sposób przygotowania:
Domowe lody morelowemorele

Morele przelewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki.
Obrane kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy połowę cukru i gotujemy do miękkości- około 7-10 minut.
Ugotowane miksujemy i studzimy.
przygotowania

Jajka myjemy dokładnie wodą z dodatkiem płynu do naczyń, płuczemy i przekładamy na durszlak.
Przelewamy wrzątkiem przez około 10 sekund i natychmiast przekładamy do miski z lodowatą wodą.
Po kilku minutach oddzielamy białka od żółtek.
masa

Żółtka ucieramy z drugą połową cukru, tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość- około 10 minut.
Dodajemy śmietankę, zmiksowane morele i sok z cytryny - dokładnie mieszamy.
Dalej postępujemy według wskazań producenta maszynki, lub przekłądamy do pojemnika i mrozimy, pamiętamy jednak o częstym zamieszaniu:)