reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe lody morelowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj moje ulubione morele- ulubione, choć mało przepisów z ich udziałem na blogu, ale najczęściej zajadam się surowymi.

Domowe lody morelowe

Składniki:

Domowe lody morelowe

 

 

  • 4 żółtka

 

  • 3/4 szklanki wody

 

  • 90 g cukru- dzielimy na dwie połowy

 

 

  • 1 szklanka kremówki 36%

Sposób przygotowania:

Domowe lody morelowe

morele

Domowe lody morelowe
czas gotowania zależy od owoców i od tego na jakie kawałki je pokroimy

Morele przelewamy wrzątkiem, przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki.

Obrane kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy połowę cukru i gotujemy do miękkości- około 7-10 minut.

Ugotowane miksujemy i studzimy.

przygotowania

Domowe lody morelowe
żółtka ucieramy aż zbieleją i zmienią swoją objętość

Jajka myjemy dokładnie wodą z dodatkiem płynu do naczyń, płuczemy i przekładamy na durszlak.

Przelewamy wrzątkiem przez około 10 sekund i natychmiast przekładamy do miski z lodowatą wodą.
Po kilku minutach oddzielamy białka od żółtek.

masa

Domowe lody morelowe
przygotowaną masę stopniowo przelewamy do maszynki do lodów

Żółtka ucieramy z drugą połową cukru, tak długo, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość- około 10 minut.

Dodajemy śmietankę, zmiksowane morele i sok z cytryny - dokładnie mieszamy.

Dalej postępujemy według wskazań producenta maszynki, lub przekłądamy do pojemnika i mrozimy, pamiętamy jednak o częstym zamieszaniu:)


Tagi:

lody owoce deser