Sposób przygotowania:
Lody o smaku kiwi z nutką mięty
1. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, miętę drobno siekamy. Całość sparzamy wrzątkiem przez ok minutę, po czym odcedzamy i miksujemy.
2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dolewamy miód oraz syrop trzcinowy. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone kiwi. Jeżeli ktoś chce słodsze lody może dosypać ok 2 łyżki cukru pudru, ja pozostawiłam bardziej kwaskowe.
3. Gotową masę przelewamy do włączonej maszynki do lodów i mieszamy ok 45 minut. Można również przelać do pojemnika i mieszać co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty.
Blog: Kuchnia w Czekoladzie
2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dolewamy miód oraz syrop trzcinowy. Gdy składniki się połączą dodajemy przestudzone kiwi. Jeżeli ktoś chce słodsze lody może dosypać ok 2 łyżki cukru pudru, ja pozostawiłam bardziej kwaskowe.
3. Gotową masę przelewamy do włączonej maszynki do lodów i mieszamy ok 45 minut. Można również przelać do pojemnika i mieszać co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty.
Blog: Kuchnia w Czekoladzie