anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody

Lody truskawkowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Podając te lody sprawimy radość każdemu dziecku, a i rodzicom, bo nie mają w składzie niczego, czego nie chcieliby podawać swoim maluchom.

Lody truskawkowo-czekoladowe

Składniki:

Lody truskawkowo-czekoladowe

 

 

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowo-czekoladowe
Truskawki bardzo starannie opłucz, osusz i usuń szypułki. Pół kilograma truskawek przełóż do dzbanka blendera, dodaj dwie łyżki cukru, sok cytrynowy i bardzo dokładnie zmiksuj i wstaw do lodówki. Pozostałe 100 g truskawek pokrój na drobne kawałki. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj białą czekoladę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj startą czekoladę i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus truskawkowy wyjmij z lodówki, odlej pół szklanki. Te pół szklanki musu ponownie włóż do lodówki, a ten wyjęty z lodówki mus wymieszaj z połową masy śmietanowo – czekoladowej. Drugą połowę masy śmietanowo-czekoladowej schowaj do lodówki. Do tej pierwszej części masy śmietanowo-czekoladowej dodaj wcześniej drobno pokrojone truskawki i wymieszaj. Masę z kawałeczkami truskawek przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki. Gdy pierwsza warstwa lodów będzie zamarznięta, przełóż do foremek mus truskawkowy. Włóż w lody patyczki i wstaw ponownie do zamrażarki. Gdy i ta warstwa lodów zamarznie przełóż do foremek pozostałą masę śmietanowo-czekoladową i już po raz ostatni wstaw lody do zamrażarki. *nie mam foremek do lodów, więc użyłam plastikowych pojemników po serkach.

Tagi:

czekolada lody