Sposób przygotowania:
Lody truskawkowo-czekoladowe
Truskawki bardzo starannie opłucz, osusz i usuń szypułki. Pół kilograma truskawek przełóż do dzbanka blendera, dodaj dwie łyżki cukru, sok cytrynowy i bardzo dokładnie zmiksuj i wstaw do lodówki. Pozostałe 100 g truskawek pokrój na drobne kawałki. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj białą czekoladę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj startą czekoladę i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus truskawkowy wyjmij z lodówki, odlej pół szklanki. Te pół szklanki musu ponownie włóż do lodówki, a ten wyjęty z lodówki mus wymieszaj z połową masy śmietanowo – czekoladowej. Drugą połowę masy śmietanowo-czekoladowej schowaj do lodówki. Do tej pierwszej części masy śmietanowo-czekoladowej dodaj wcześniej drobno pokrojone truskawki i wymieszaj. Masę z kawałeczkami truskawek przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażarki. Gdy pierwsza warstwa lodów będzie zamarznięta, przełóż do foremek mus truskawkowy. Włóż w lody patyczki i wstaw ponownie do zamrażarki. Gdy i ta warstwa lodów zamarznie przełóż do foremek pozostałą masę śmietanowo-czekoladową i już po raz ostatni wstaw lody do zamrażarki. *nie mam foremek do lodów, więc użyłam plastikowych pojemników po serkach.