dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Lody Viennetta z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z zamrożonych białek zrobiłam coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :)

Lody Viennetta z czekoladą

Składniki:

Lody Viennetta z czekoladą

 

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Lody Viennetta z czekoladą

Przygotowanie:

Keksówkę metalową (u mnie 27x9) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Foremki silikonowej nie musimy smarować ani niczym wykładać. Folii lub papieru zostawiamy trochę na zapas, aby później zawinąć viennettę jak paczuszkę.

Czekolada:

Na początku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 prostokąty o wymiarach naszej keksówki. Jeszcze gorącą czekoladę bardzo cienko rozprowadzamy na papierze. Następnie umieszczamy w zamrażarce na dwóch płaskich tackach.

Przygotowanie Viennetty

Jajka sparzamy we wrzątku. Białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Na końcu do ubitej śmietany dodajemy skórkę z cytryny. Do ubitych białek porcjami dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy.

Składanie:

Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy zamrożony czekoladowy prostokąt, a na niego kładziemy 1/3 kremu i część prażonych orzeszków, znowu płat zamrożonej czekolady, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy na górze brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wyjmujemy deser, rozwijamy, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze, na koniec zdejmujemy folię lub papier. Dekorujemy wg uznania.
Smacznego :)


Tagi:

lody