Sposób przygotowania:
Lody Viennetta z czekoladąPrzygotowanie:
Keksówkę metalową (u mnie 27x9) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Foremki silikonowej nie musimy smarować ani niczym wykładać. Folii lub papieru zostawiamy trochę na zapas, aby później zawinąć viennettę jak paczuszkę.
Czekolada:
Na początku rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 prostokąty o wymiarach naszej keksówki. Jeszcze gorącą czekoladę bardzo cienko rozprowadzamy na papierze. Następnie umieszczamy w zamrażarce na dwóch płaskich tackach.
Przygotowanie Viennetty
Jajka sparzamy we wrzątku. Białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Na końcu do ubitej śmietany dodajemy skórkę z cytryny. Do ubitych białek porcjami dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy.
Składanie:
Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy zamrożony czekoladowy prostokąt, a na niego kładziemy 1/3 kremu i część prażonych orzeszków, znowu płat zamrożonej czekolady, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy na górze brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser do zamrażarki na całą noc. Przed podaniem wyjmujemy deser, rozwijamy, odwracamy keksówkę i układamy viennettę na prostokątnej paterze, na koniec zdejmujemy folię lub papier. Dekorujemy wg uznania.
Smacznego :)