Sposób przygotowania:
Miętowe lody z czekoladą
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do tego wlewać powoli gorące mleko i cały czas mieszać. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas ubijając, aż masa zrobi się gęsta i puszysta. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać masę z żółtek i syrop miętowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 40 minut. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tartą czekoladę dodać do masy lodowej i dokładnie wymieszać. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.