Sposób przygotowania:
Lody w cieście francuskim
Sparzone jajka wybijamy do garnuszka. Po dodaniu ubijamy na kogel mogel.Śmietankę dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę podgrzewamy i wlewamy do ubitych jajek. Razem podgrzewamy około 1- 2 minuty. masa powinna delikatnie zgęstnieć. Następnie studzimy ją. Druga połowę śmietankę ubijamy Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Całość mieszamy, a następnie zamrażamy. W trakcie zamrażania lody należy co 0,5 -1 godz przemieszać. Zamarznięte lody formujemy gałki. Ponownie Zamrażamy. Ciasto francuskie rozwijamy.Dzielimy na 6 porcji. W każdą część zawijamy zamrożoną gałkę. Zawijamy je dokładnie ciastem.Tak owinięte lody od razu smażymy na głębokim oleju. Olej powinien być dobrze rozgrzać, by ciasto szybko się rumieniło. Każdą porcje smażymy około 1-2 minuty. Deser podajemy natychmiast na przykład z musem truskawkowym. Możemy także podać go z czekoladą.
kołczu
jaga85
:)