Sposób przygotowania:
Lody w cieście winnym.
Przygotować 16 kulek lodów o ulubionym smaku np. bakaliowe i owoce leśne. Dobrze zamrozić w zamrażalniku. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty. Powinno być 16 kwadratów. Na każdym z nich położyć lodową kulkę, zawinąć i jeszcze raz porządnie zamrozić.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 1 łyżkę oleju, żółtko, sól, białe wino i wymieszać mikserem. Zostawić na 30 min. Po tym czasie białko ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i dodać do ciasta, wymieszać ostrożnie. Kulki lodowo- marcepanowe otoczyć w cieście, podsmażyć lekko na tłuszczu na złoty kolor.Sos czerwony: mrożone porzeczki rozmrozić, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zmiksować. Sos zielony: obrać kiwi, zrobić puree (by pozbyć się pestek – trzeba przetrzeć przez sitko) Dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Upieczone kulki lodowe polać dwoma sosami owocowymi i natychmiast podawać.
marietta
-dy w cieście i nie roztopiły się one w środku.
Ma-Gosia
Na pewno można we frytownicy. Ja smażyłam w rondelku. Trochę trwało zanim przekroiłam i zrobiłam zdjęcie, więc się trochę stopiły. Poza tym lody te nie są twarde nawet zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Ale pyszne są!