Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lody w cieście winnym.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Lody, podobnie jak pączki można smażyć! Delicje!

Lody w cieście winnym.

Składniki:

Lody w cieście winnym.

 

  • Ulubione lody Tradycyjne Zielona Budka;malaga i owoce leśne
  • 10 dag masy marcepanowej;
  • 5 dag cukru pudru;
  • 10 dag mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 jajko
  • 125 ml białego wina;
  • Szczypta proszku do pieczenia;
  • Szczypta soli;
  • 25dag świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, maliny, porzeczka itp.)
  • 3 owoce kiwi;
  • 1 + 2 + 2 łyżki cukru;
  • 1 + 1 łyżeczki cukru waniliowego;
  • Tłuszcz do smażenia (najlepiej kokosowy);

 

Sposób przygotowania:

Lody w cieście winnym.
Przygotować 16 kulek lodów o ulubionym smaku np. bakaliowe i owoce leśne. Dobrze zamrozić w zamrażalniku. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty. Powinno być 16 kwadratów. Na każdym z nich położyć lodową kulkę, zawinąć i jeszcze raz porządnie zamrozić.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 1 łyżkę oleju, żółtko, sól, białe wino i wymieszać mikserem. Zostawić na 30 min. Po tym czasie białko ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i dodać do ciasta, wymieszać ostrożnie. Kulki lodowo- marcepanowe otoczyć w cieście, podsmażyć lekko na tłuszczu na złoty kolor.Sos czerwony: mrożone porzeczki rozmrozić, dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zmiksować. Sos zielony: obrać kiwi, zrobić puree (by pozbyć się pestek – trzeba przetrzeć przez sitko) Dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Upieczone kulki lodowe polać dwoma sosami owocowymi i natychmiast podawać.