Sposób przygotowania:
Lody w karmelizowanym słoneczniku
Rozgrzać piekarnik do180*C. Masło plus mleko plus cukier władać kolejno do rondelka i podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodać słonecznik. Wymieszać do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się słonecznikiem. Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy po powierzchni blachy( im większa tym szybciej słonecznik się skartelizuje, jeśli uzyskacie cienką powierzchnię nie będzie trzeba mieszać) Zapiekać w piekarniku około 20 do30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście. Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor. Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku Gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody. Gdy tak się stanie, łyżką uderzając w masę rozdzielić słonecznik i dodać do lodów i wymieszać - bajeczny efekt gdy"chrupiemy" lody.
kasiunia.1981
zewa
edytaha
jaNina
marietta