Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Lody w karmelizowanym słoneczniku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysł na lody w nieco inne postaci.

Lody w karmelizowanym słoneczniku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody w karmelizowanym słoneczniku

 

  • Słonecznik - 300 gramów
  • mleko - 5 łyżek
  • cukier - 5 łyżek
  • masło - 100gramów
  • ulubione lody - kilka gałek

 

 

Sposób przygotowania:

Lody w karmelizowanym słoneczniku
Rozgrzać piekarnik do180*C. Masło plus mleko plus cukier władać kolejno do rondelka i podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć dodać słonecznik. Wymieszać do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się słonecznikiem. Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy po powierzchni blachy( im większa tym szybciej słonecznik się skartelizuje, jeśli uzyskacie cienką powierzchnię nie będzie trzeba mieszać) Zapiekać w piekarniku około 20 do30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście. Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor. Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku Gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody. Gdy tak się stanie, łyżką uderzając w masę rozdzielić słonecznik i dodać do lodów i wymieszać - bajeczny efekt gdy"chrupiemy" lody.
Lody w karmelizowanym słoneczniku
Kulka lodów w słoneczniku schowana

Tagi:

lody lody