Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody waniliowo-śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Domowe lody o smaku waniliowo-śmietankowym.

Lody waniliowo-śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody waniliowo-śmietankowe

 

  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 22 %
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Lody waniliowo-śmietankowe
Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier puder i cukier waniliowy. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Śmietanę ubić na sztywno (na tyle, na ile pozwoli jej mniejsza procentowość). Do kremu z żółtek wlać zimne mleko, wymieszać. Dodać też ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Maszynkę do lodów wcześniej zamrozić (ok. 24 godziny). Wlać do niej przygotowaną masę. Masę ubijać w maszynce do robienia lodów przez ok. pół godziny. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków.
Lody waniliowo-śmietankowe
Żółtka ucierane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Lody waniliowo-śmietankowe
Słodka śmietana przelana do miski i ubita na sztywno.
Lody waniliowo-śmietankowe
Zimne mleko dokładnie wymieszane z kremem z żółtek.
Lody waniliowo-śmietankowe
Przygotowana masa przelana do zamrożonej maszynki do robienia lodów.

Tagi:

lody