Sposób przygotowania:
Lody waniniliowe wg. Michel'a Roux1
Do małego garnka wlać mleko oraz dodać 2/3 ilości cukru i miąższ z laski wanilii oraz samą laskę. Zagotować.
2
W czasie kiedy mleko się gotuje rozmieszać żółtka z pozostałą ilością cukru do uzyskania puszystej, białej masy.
Gorące mleko wlać powoli cały czas mieszając do utartych żółtek.
3
Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na bardzo małym ogniu aż krem nieco zgęstnieje i zacznie oblepiać drewnianą łyżkę. Nie doprowadzać do wrzenia gdyż się zważy. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
4
Ze schłodzonego kremu angielskiego wyciągamy laskę wanilii i mieszamy z zimna kremówką. Opcjonalnie możemy dodać dwie łyżki wódki. Dzięki niej lody nie zbiją się w lodową grudę.
Masę przelać do pojemnika i mrozić w lodówce przez kilka godzin (w zależności od temperatury w zamrażalce). Co godzinę dobrze przemieszać zawartość opakowania, aby uniknąć powstawania kryształków lodu.