marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody z dodatkiem drobnych galaretek.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Roztwór z galaretek sporządzić wg.przepisu na opakowaniu,ostudz- -ić zlać do misek.Sporządzić masę mleczną,wkroić galaretki,zmieszać.Zmrozić

Lody  z dodatkiem drobnych galaretek.

Składniki:

Lody z dodatkiem drobnych galaretek.

 

  • 400 g.maślanki,
  • 250 g.gęstej śmietany,
  • 4 łyżeczki środka zagęszczającego,
  • 80 g.cukru trzcinowego,
  • 3 opakowania różnych galaretek owocowych,np.szafirowa,wiśniowa,szmaragdowa,
  • po 500 ml.wody na każdą galaretkę,
  • łyżeczka płatków żelatyny,
  • bita śmietana w sprayu.

Sposób przygotowania:

Lody z dodatkiem drobnych galaretek.
Roztwór z galaretek sporządzić wg.przepisu na opakowaniu,namo-
-czyć żelatynę w zimnej wodzie,by spęczniała,dodać po trochu do
każdej z rozpuszczonych galaretek,wymieszać,zlać do miseczek,by
stężały,potem wstawić wystudzone galaretki w miseczkach do lodówki do całkowitego stężenia.W tym czasie sporządzić masę mleczno-cukrową na lody:cukier trzcinowy i środek zagęszczający
wymieszać trzepaczką rózgową w garnku,dodając śmietanę i maślankę.Mieszać jeszcze 10 min.Potem odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.Stężałe już galaretki wybić lekko z miseczek,pom-
-agając sobie umoczonym w gorącej wodzie nożem,a następnie posiekać w kosteczkę i zmieszać z masa mleczno-cukrową,przełoż-
-yć do maszynki do lodów na 40 min. lub do pojemnika odpornego na zamrażanie z pokrywką,wstawiając do zamrażania na 4-5 godz.
Należy co pół godziny zamieszać masę.Po upływie czasu wyjąć
lody i przełożyć do kilku pucharków(ok.6 porcji) i podawać udekorowane resztą pokrojonych galaretek lub też bitą śmietana ze spraya.

Tagi:

lody