Sposób przygotowania:
Lody z dodatkiem drobnych galaretek.
Roztwór z galaretek sporządzić wg.przepisu na opakowaniu,namo-
-czyć żelatynę w zimnej wodzie,by spęczniała,dodać po trochu do
każdej z rozpuszczonych galaretek,wymieszać,zlać do miseczek,by
stężały,potem wstawić wystudzone galaretki w miseczkach do lodówki do całkowitego stężenia.W tym czasie sporządzić masę mleczno-cukrową na lody:cukier trzcinowy i środek zagęszczający
wymieszać trzepaczką rózgową w garnku,dodając śmietanę i maślankę.Mieszać jeszcze 10 min.Potem odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.Stężałe już galaretki wybić lekko z miseczek,pom-
-agając sobie umoczonym w gorącej wodzie nożem,a następnie posiekać w kosteczkę i zmieszać z masa mleczno-cukrową,przełoż-
-yć do maszynki do lodów na 40 min. lub do pojemnika odpornego na zamrażanie z pokrywką,wstawiając do zamrażania na 4-5 godz.
Należy co pół godziny zamieszać masę.Po upływie czasu wyjąć
lody i przełożyć do kilku pucharków(ok.6 porcji) i podawać udekorowane resztą pokrojonych galaretek lub też bitą śmietana ze spraya.
-czyć żelatynę w zimnej wodzie,by spęczniała,dodać po trochu do
każdej z rozpuszczonych galaretek,wymieszać,zlać do miseczek,by
stężały,potem wstawić wystudzone galaretki w miseczkach do lodówki do całkowitego stężenia.W tym czasie sporządzić masę mleczno-cukrową na lody:cukier trzcinowy i środek zagęszczający
wymieszać trzepaczką rózgową w garnku,dodając śmietanę i maślankę.Mieszać jeszcze 10 min.Potem odstawić na 15 min. w chłodne miejsce.Stężałe już galaretki wybić lekko z miseczek,pom-
-agając sobie umoczonym w gorącej wodzie nożem,a następnie posiekać w kosteczkę i zmieszać z masa mleczno-cukrową,przełoż-
-yć do maszynki do lodów na 40 min. lub do pojemnika odpornego na zamrażanie z pokrywką,wstawiając do zamrażania na 4-5 godz.
Należy co pół godziny zamieszać masę.Po upływie czasu wyjąć
lody i przełożyć do kilku pucharków(ok.6 porcji) i podawać udekorowane resztą pokrojonych galaretek lub też bitą śmietana ze spraya.