Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody z jagodową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowe, kremowe lody na bazie bitej śmietany i żółtek, z dodatkiem domowego zagęszczonego syropu jagodowego.

Lody z jagodową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z jagodową nutą

 

  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek zagęszczonego syropu jagodowego

Sposób przygotowania:

Lody z jagodową nutą
Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka (jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać syrop jagodowy, wymieszać. Jagodową masę dodać do bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 20-25 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Lody z jagodową nutą
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Lody z jagodową nutą
Syrop jagodowy wymieszany z kremem z żółtek.
Lody z jagodową nutą
Jagodowa masa dodana do ubitej śmietany kremówki.
Lody z jagodową nutą
Wszystko przelane do zamrożonej maszynki do robienia lodów.

Tagi:

lody