Sposób przygotowania:
Lody piernikowePrzygotowanie masy żółtkowej:
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i przyprawą do piernika, następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas masę ucieramy. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęstnieć ( nie gotujemy ). Gęstą masę studzimy.
Przygotowanie masy lodowej:
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. W tym czasie masę lodową często mieszamy.
Mrożenie i podanie:
Gdy zauważymy, że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć dodajemy do niej połowę drobno pokruszonych pierników. Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lody porcjujemy do miseczek lub pucharków,pozostałe pierniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nimi lody i podajemy.
Rady:
Masę lodową mroziłam około 7 godzin.Mieszałam co pół godziny.