Sposób przygotowania:
Lody z rodzynkami
Rodzynki sparzyłam wrzątkiem i od razu odsączyłam na sicie, śmietanę włożyłam do lodówki by się schłodziła z jajek od dzieliłam żółtka od białek a następnie z żółtek i pięć łyżek cukru pudru zrobiłam tzw. kogel-mogel na koniec dodałam kakao i lekko wymieszałam. Białka od jajek ubiłam na sztywną piane. Ochłodzoną śmietanę wymieszałam połowę kubka odlałam do osobnego naczynia i wymieszałam z jedną łyżeczką cukru pudru oraz proszkiem waniliowym. Ubitą pianę wymieszałam z koglem-moglem jak i resztą śmietany i wrzuciłam rodzynki i delikatnie ponownie wymieszałam. Zawartość przelałam do pucharków wierzch obłożyłam osłodzoną śmietaną i wstawiłam do zamrażalnika na dwie godziny.