jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lody z truskawkami i domową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Polecam zrobić więcej kruszonki, gdyż deser jest PYCHA i w każdej chwili można do powtórzyć (u mnie właśnie tak było). Kruszonkę można przechowywać nawet tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Lody z truskawkami i domową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z truskawkami i domową kruszonką

 

  • Składniki na 5-6 porcji
  • Kruszonka:
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 50 g mielonych orzechów,
  • 50 g kokosu,
  • Ok. 80-100 g mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 litr lodów śmietankowych,
  • 1 litr truskawek,
  • Melisa do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Lody z truskawkami i domową kruszonką
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach rozcieramy je formując kruszonkę. Tak przygotowaną wysypujemy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. W trakcie pieczenie można ją przemieszać, by się nie przypaliła. Gotową studzimy. Truskawki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy z nich szypułki i kroimy na mniejsze części. Na dno przygotowanych pucharków układamy warstwę kruszonki a na nią warstwę pokrojonych truskawek. Na truskawki wykładamy po 2-3 gałki lodów (w zależności jak wielką posiadamy wałkownicę). Całość ponownie delikatnie posypujemy kruszonką i truskawkami. Dekorujemy świeżą melisą i podajemy!!!
Lody z truskawkami i domową kruszonką
Truskawki pukamy i i osuszamy. Usuwamy szypułki i kroimy
Lody z truskawkami i domową kruszonką
Składniki kruszonki przekładamy do miski
Lody z truskawkami i domową kruszonką
W palcach rozkruszamy składniki kruszonki
Lody z truskawkami i domową kruszonką
Przygotowana kruszonkę wykładamy na blaszkę. Pieczemy

Tagi:

lody lody