Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso oprócz idealnego smaku jest mięciutkie i niezwykle soczyste. Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu.

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem

Składniki:

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem

 

  • 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe)

Marynata:

  • 1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem

Marynata:

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem
Marynatę doprawić według własnych preferencji.

Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Mięso:

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem
Zamarynowane mięso przed pieczeniem powinno postać minimum 1 godzinę.

Mięso umyć, osuszyć i posmarować marynatą.

Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić minimum na 1 godzinę do lodówki.

Pieczenie:

Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem
Całkowity czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa.

Mięso piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem - temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu łopatki nie należy od razu nie kroić - a odczekać 10-15 minut, aby soki pozostały w mięsie.