misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Łopatka duszona z dynią i ryżem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna, aromatyczna rozpływająca się w ustach wieprzowa łopatka duszona z dynią. Podana z ryżem sprawi, że danie będzie syte i zadowoli każdego. Dynia podczas duszenia się rozpadnie tworząc sos. To danie to doskonały pomysł na jesienny obiad.

Łopatka duszona z dynią i ryżem Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Łopatka duszona z dynią i ryżem

 

  • 450 g łopatki wieprzowej
  • 500 g dyni
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g ryżu
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona z dynią i ryżem
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion. Następnie kroimy w małą kostkę. Umytą paprykę, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę.

Na gorącą patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojone mięso i smażymy je z każdej strony. Przesmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną dynię oraz paprykę.

Całość przez chwilę przesmażamy. Dodajemy pokrojone masło oraz cukier. Mieszamy, aż dodane składniki się rozpuszczą wówczas na patelnię wrzucamy przesmażone mięso. Dokładnie mieszamy i posypujemy mąką. Chwilę przesmażamy po czym wlewamy wodę (ma jej być tyle, żeby mięso mogło pływać), przyprawiamy do smaku, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.

Gdy mięso zmięknie dolewamy pół litra wody i zagotowujemy. Gdy płyn zawrze dodajemy ryż i gotujemy co jakiś czas mieszając.

Gdy ryż wchłonie płyn i stanie się miękki podajemy.
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy w niewielką kosteczkę
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Dynię obieramy ze skóry pozbawiamy nasion
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Obraną dynię kroimy w niewielką kosteczkę
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Na patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Na patelni po zdjęciu mięsa przesmażamy dynię i paprykę
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Do przesmażonych warzyw dodajemy masło oraz cukier
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Do warzyw dodajemy przesmażone mięso
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Całość dokładnie mieszamy
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Całość posypujemy mąką
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Na patelnię wlewamy wodę oraz doprawiamy do smaku
Łopatka duszona z dynią i ryżem
Gdy płyn zawrze dodajemy ryż

Tagi:

dynia