Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Łopatka pieczona z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łopatka wieprzowa bez kości zamarynowana, przełożona razem z marynatą do torebki do pieczenia i upieczona z dodatkiem cebuli.

Łopatka pieczona z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona z cebulą

 

  • 80 dkg wieprzowej łopatki
  • 1 łyżka ziarenek smaku paprykowych
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona z cebulą
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego zioła, resztę przypraw i olej. Dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je nią natrzeć. Miskę z mięsem w marynacie odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Cebule obrać, przekroić na cztery części każdą, dodać do mięsa. Torebkę z mięsem i cebulą zamknąć, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Łopatkę piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia woreczek rozciąć i rozsunąć jego brzegi, żeby mięso się przyrumieniło.
Łopatka pieczona z cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Łopatka pieczona z cebulą
Mięso dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Łopatka pieczona z cebulą
Zamarynowana łopatka przełożona razem z marynatą do torebki do pieczenia.
Łopatka pieczona z cebulą
Foliowa torebka z zamarynowanym mięsem i cebulą ułożona w naczyniu do zapiekania.