Sposób przygotowania:
Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i paprykąETAP 1:
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy trochę drobniej.
3 łyżki oleju z pomidorów rozgrzewamy na patelni i szklimy posiekaną cebulę.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę kajzerkę odciśniętą dokładnie z mleka.
ETAP 2:
Do składników dodajemy drobno startą marchewkę, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kawałki suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dodajemy przyprawy, posiekaną natkę i koncentrat, ponownie wyrabiamy.
ETAP 3:
Odsączoną na sicie cieciorkę z puszki i bułkę tartą dodajemy na sam koniec - cieciorka się zbytnio nie rozpadnie podczas wyrabiania, a konsystencja masy określi czy nie trzeba dać bułki tartej trochę więcej lub trochę mniej. Ponownie wyrabiamy.
ETAP 4:
2 keksówki (12x26cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, dokładnie dociskając, aby w pieczeni nie powstały dziury.
Czas pieczenia to 50-60 minut w 180 stopniach. Tuż po wyjęciu z piekarnika odlewamy wytopiony tłuszcz (może być potrzeba więcej niż raz) i studzimy.