SUPERPRZEPIS

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką Więcej zdjęć (2)

Taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego od domowej wędliny? Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe.

Składniki:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką

Składniki główne

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk)
  • ½ puszki cieciorki z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 6 łyżek bułki tartej

Przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką

ETAP 1:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką
Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulkę, czosnek i bułkę

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy trochę drobniej.
3 łyżki oleju z pomidorów rozgrzewamy na patelni i szklimy posiekaną cebulę.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę kajzerkę odciśniętą dokładnie z mleka.

ETAP 2:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką
Paprykę dobrze jest bardzo drobno pokroić

Do składników dodajemy drobno startą marchewkę, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kawałki suszonych pomidorów. Rękoma wyrabiamy masę, dodajemy przyprawy, posiekaną natkę i koncentrat, ponownie wyrabiamy.

ETAP 3:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką
Masa powinna mieć konsystencję jak na kotlety mielone

Odsączoną na sicie cieciorkę z puszki i bułkę tartą dodajemy na sam koniec - cieciorka się zbytnio nie rozpadnie podczas wyrabiania, a konsystencja masy określi czy nie trzeba dać bułki tartej trochę więcej lub trochę mniej. Ponownie wyrabiamy.

ETAP 4:

Pieczeń z suszonymi pomidorami cieciorką i papryką
Keksówki należy wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą

2 keksówki (12x26cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę, dokładnie dociskając, aby w pieczeni nie powstały dziury.
Czas pieczenia to 50-60 minut w 180 stopniach. Tuż po wyjęciu z piekarnika odlewamy wytopiony tłuszcz (może być potrzeba więcej niż raz) i studzimy.