Sposób przygotowania:
Łopatka w białym sosie
Mięso łopatka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Jeżeli mięso ma żyłki czy przyrosty tłuszczu należny je jeszcze wyluzować , poodcinać białe żyłki , części . Czosnek siekamy drobno, cebule obieramy i siekamy. Marchewkę , pietruszkę , seler (mały ) obieramy z łupiny i ścieramy na tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dajemy pokrojona cebule i czosnek , chwile smażymy. Dokładamy mięso i je obsmażamy. Następnie dodajemy starte warzywa. Smażymy ok 10 min. Dodajemy do smaku sól, gorczyce, kminek, czerwoną paprykę i pieprz - mieszamy. Podlewamy gorącą wodą. Dusimy mięso do miękkości. Następnie dolewamy śmietanę 30 procent i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.