Sposób przygotowania:
Łopatka duszona na dziko Eli
Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyć męso i obsmażyć ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,liście laurowe,ziele angielskie,kostkę mięsną,przyprawę do grilla,pieprz,paprykę w proszku i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą,wlać wino i dusić aż mięso będzie miękkie.Obrane i umyte marchewki pokroić w krążki.Cebulki dokładnie wypłukać wodą i odsączyć na sitku.15 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę i cebulki,żeby zmiękły.Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!
Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i surówką marchwiowo- rzodkiewkową(przepis w mojej galerii)
Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i surówką marchwiowo- rzodkiewkową(przepis w mojej galerii)
elzbieta8960
Sarenka
Golden
kamila1957