eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Łopatka duszona na dziko Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Łopatka duszna z winem i przyprawami.

Łopatka duszona na dziko Eli

Składniki:

Łopatka duszona na dziko Eli

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 młode marchewki
  • 3 łyżki konserwowej cebulki perłowej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona na dziko Eli
Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyć męso i obsmażyć ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,liście laurowe,ziele angielskie,kostkę mięsną,przyprawę do grilla,pieprz,paprykę w proszku i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą,wlać wino i dusić aż mięso będzie miękkie.Obrane i umyte marchewki pokroić w krążki.Cebulki dokładnie wypłukać wodą i odsączyć na sitku.15 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę i cebulki,żeby zmiękły.Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i surówką marchwiowo- rzodkiewkową(przepis w mojej galerii)