SUPERPRZEPIS

Łopatka duszona wg Joli

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Łopatka duszona wg Joli Więcej zdjęć (5)

Łopatka na zimno lub na ciepło, wybór należy do ciebie

Składniki:

Łopatka duszona wg Joli

 

  • 60 dag łopatki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 marynaty czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta chilli
  • 1 mini kostka-cebula Knorr
  • sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona wg Joli
Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut, Doskonałe mięso na na zimno, można łopatke pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).
Łopatka duszona wg Joli
można również łopatkę podać na ciepło np. z kaszą i z sosem
Łopatka duszona wg Joli
Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulką
Łopatka duszona wg Joli
obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach
Łopatka duszona wg Joli
dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut

Tagi:

marynaty