katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1584]

Łopatka wieprzowa duszona z maślakmi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne mięsko do pieczywa albo też do frytek czy pieczonych ziemniaków. U nas wszyscy takie bardzo lubią.

Łopatka wieprzowa duszona z maślakmi

Składniki:

Łopatka wieprzowa duszona z maślakmi

 

  • łopatka wieprzowa 50 dag
  • maślaki ok 15 szt
  • cebula 2 małe szt
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa duszona z maślakmi
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.Oprószamy pierzem i solą. Maślaki obieramy, płuczemy jeśli trzeba kroimy. Cebulę kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy mięso. Przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy do mięsa. Dodajemy też przygotowane grzyby.

Podlewamy bulionem albo wodą i dodajemy liść laurowy. Oprószamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości mięsa.