zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Łopatka duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna duszona łopatka wieprzowa do kaszy, ziemniaków czy pieczywem. Do tego kolorowa surówka lub mizeria i mamy pycha obiad.

Łopatka duszona

Składniki:

Łopatka duszona

 

  • 1/2 świeżej łopatki bez kości
  • 1 duża cebula
  • 6 płatkow suszonego czosnku
  • 1 szt esencji do sosu pieczeniowego ( 1 łyżka )
  • sól morska do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • ok. 2 szk rosołu do podlewania
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona
Na początek należy rozgrzać olej w szerokim rondlu. W międzyczasie umyć mięso, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do naczynia, podsmażyć. Najpierw zrumienić jedną stronę a potem obracając każdy kawałek osobno drugą stronę. Na podsmażone mięso wrzucić pokrojoną dość grubo cebulę i płatki czosnku, dodać przyprawy oraz esencję i podlać około 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dusić pod przykryciem i tak dusić do miękkości podlewając odrobiną rosołu co jakiś czas. Gotowe mięsko podawać z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

sosy beza bezy