LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Łopatka z weka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealna konserwa nie tylko na wyjazd.

Łopatka z weka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka z weka

 

  • łopatka wieprzowa 1kg
  • peklosól 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • smalec ok. 15 dkg
  • ewentualnie rosól

Sposób przygotowania:

Łopatka z weka
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy peklosól i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia dodajemy sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowaną masę szczelnie upychamy w słoikach do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy po łyżce smalcu, zalewamy wodą lub rosołem (nie do pełna), szczelnie zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 2-2,5 godziny. Temperaturę ustawiamy od 200 do 240 stopni. Po tym czasie pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a następnie przechowujemy słoiki w lodówce nawet kilka miesięcy. Tak przygotowana konserwa gotowa jest do spożycia już następnego dnia.
Łopatka z weka
Mielenie łopatki wieprzowej na konserwę domową.
Łopatka z weka
Peklowanie i przyprawianie masy mięsnej.
Łopatka z weka
Przykrycie smalcem masy mięsnej w słojach.
Łopatka z weka
Zalewanie przygotowanych weków rosołem.