jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Łosoś duszony w marchewce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś duszony w musie marchewkowym z dodatkiem komosy ryżowej, z groszkiem i marchewką to lekkie danie obiadowo- kolacyjne, które dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych..

Łosoś duszony w marchewce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś duszony w marchewce

 

  • 1x Marchewka mini Hortex
    groszek zielony 1 opakowanie

  • 1 szklanka komosy ryżowej białej

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżka oliwy Extra V.
  • 500 g filetu z łososia
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łosoś duszony w marchewce
Gotujemy komosę wg przepisu na opakowaniu. Gotujemy w oddzielnych garnkach groszek i marchewkę. Odkładamy 12 marchewek. Resztę dzielimy na połowę.Jedną część kroimy na plasterki, mieszamy z komosą i groszkiem. Drugą podlewamy niewielką ilością płynu z gotowania i miksujemy na gładką masę. Zagrzewamy ją w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Układamy w musie marchewkowym kawałki łososia i dusimy w nim rybę po kilka minut z każdej strony, aż zmieni kolor.. Podgrzewamy kaszę z marchewką i groszkiem z dodatkiem łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy porcje kaszy do miseczek upychając ją lekko, wykładamy na talerze (odwracając). Układamy porcje łososia na musie marchewkowym. Układamy po trzy marchewki i dekorujemy je pióropuszami natki pietruszki. .
Łosoś duszony w marchewce
Podgrzewamy kaszę z marchewką i groszkiem z dodatkiem łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Łosoś duszony w marchewce
Nakładamy porcje kaszy do miseczek upychając ją lekko, wykładamy na talerze (odwracając).
Łosoś duszony w marchewce
Układamy porcje łososia na musie marchewkowym. Układamy po trzy marchewki i dekorujemy je pióropuszami natki pietruszki. .

Tagi:

marchewka