Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Łosoś pieczony na papryce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczny łosoś z pyszną chrupiąca skórką, upieczony na kolorowej papryce to idealny obiad na lenie popołudnie.

Łosoś pieczony na papryce

Składniki:

Łosoś pieczony na papryce

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony na papryce

ETAP 1:

Łosoś pieczony na papryce
Pomarańcze papryka i cebula w naczyniu żaroodpornym

Umytą pomarańczę obieramy i kroimy na plastry, układamy je na środku naczynia żaroodpornego . Obie papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Obraną i umytą cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy cebulę z papryką i wsypujemy do naczynia żaroodpornego dookoła pomarańczy.

ETAP 2:

Łosoś pieczony na papryce
Łososia układamy skórką do góry w naczyniu

Łososia bardzo odkładnie myjemy i usuwamy łuski. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Układamy skórką do góry na pomarańczach w naczyniu żaroodpornym. Warzywa doprawiamy niewielką ilością soli.

Naczynie wkładamy na środkową półkę nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie od góry!) i pieczemy przez 15 minut.

ETAP 3:

Łosoś pieczony na papryce
Skórkę odwracamy na drugą stronę i ponownie zapiekamy

Po 15 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika, za pomocą dwóch widelców zdejmujemy skórkę z łososia- powinna bardzo łatwo odejść. Odwracamy ją na drugą stronę, posypujemy przyprawami i ponownie zapiekamy przez jakieś 5 minut. Skórka powinna wyjść chrupiąca.