Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony na papryceETAP 1:
Umytą pomarańczę obieramy i kroimy na plastry, układamy je na środku naczynia żaroodpornego . Obie papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Obraną i umytą cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy cebulę z papryką i wsypujemy do naczynia żaroodpornego dookoła pomarańczy.
ETAP 2:
Łososia bardzo odkładnie myjemy i usuwamy łuski. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Układamy skórką do góry na pomarańczach w naczyniu żaroodpornym. Warzywa doprawiamy niewielką ilością soli.
Naczynie wkładamy na środkową półkę nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie od góry!) i pieczemy przez 15 minut.
ETAP 3:
Po 15 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika, za pomocą dwóch widelców zdejmujemy skórkę z łososia- powinna bardzo łatwo odejść. Odwracamy ją na drugą stronę, posypujemy przyprawami i ponownie zapiekamy przez jakieś 5 minut. Skórka powinna wyjść chrupiąca.
Magdalena88
Marika-