agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Łosoś pieczony w sosie na warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny łosoś w sosie śmietanowo-serowym podany na sałatce ze świeżych warzyw. Bardzo smacznie i zdrowo!

Łosoś pieczony w sosie na warzywach

Składniki:

Łosoś pieczony w sosie na warzywach

 

  • łosoś 4 porcje po ok 150 g
  • śmietana gęsto 300 ml
  • mozzarella żółta tarta 100 g
  • masło 1 łyżka
  • sól pieprz kurkuma do smaku
  • mix sałat 1 opakowanie
  • papryka żółta 1 szt
  • pomidorki koktajlowe ok 12 szt
  • cebula czerwona 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony w sosie na warzywach
Łososia opłukać i osuszyć. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną kurkumy. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Śmietanę przelać do garnka, dodać startą mozzarellę, łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu. Lekko podgrzać aby ser się rozpuścił. Polać rybę , wstawić na nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować sałatę. Mix sałat rozłożyć na talerzach, dodać dość grubo pokrojoną cebulę oraz paprykę. ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Upieczoną rybę wykładać na sałatę. Smacznego:)

Tagi:

tarta sałata