Sposób przygotowania:
Łosoś w sosie miodowym - sriracha
🔘 Sos bang-bang: do małej szklanej miski włożyć majonez, wlać sos srirachy, oliwę z oliwek i dokładnie razem wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.
🔘 Marynata sriracha: do odpowiednio dużej miski szklanej wlać sos srirachy, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, wsypać paprykę ostrą, paprykę słotką, paprykę wedzoną, granulki czosnku, granulki cebuli, suszoną pietruszkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać.
🔘 Łososia pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji, następnie włożyć do przygotowanego sosu bang - bang, dobrze razem z sosem wymieszać i odstawić na 60 minut. Teraz blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim kawałki łososia.
🔘 Łososia wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 190°C / Termoobieg /, do momentu, aż będzie całkowicie upieczony (lub ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec również przez około 15 minut w 190°C ). Łososia podawać z ziemniakami, brokułami, polane sosem bang - bang i udekorowane cebulką dymką.
🔘 Marynata sriracha: do odpowiednio dużej miski szklanej wlać sos srirachy, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, wsypać paprykę ostrą, paprykę słotką, paprykę wedzoną, granulki czosnku, granulki cebuli, suszoną pietruszkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać.
🔘 Łososia pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji, następnie włożyć do przygotowanego sosu bang - bang, dobrze razem z sosem wymieszać i odstawić na 60 minut. Teraz blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim kawałki łososia.
🔘 Łososia wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 190°C / Termoobieg /, do momentu, aż będzie całkowicie upieczony (lub ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec również przez około 15 minut w 190°C ). Łososia podawać z ziemniakami, brokułami, polane sosem bang - bang i udekorowane cebulką dymką.