Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Łosoś w sosie miodowym - sriracha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny, pikantny, słodki i zdrowy posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze - to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Łosoś w sosie miodowym - sriracha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w sosie miodowym - sriracha

 

  • filet z łososia (500 g/bez skóry)
  • papier do pieczenia
  • 1 brokuł
  • 3 cebulki dymki (pokroić na plastry)

 

  • Sos bang-bang:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki sosu sriracha

 

  • Marynata sriracha:
  • 30 ml sosu sriracha
  • 20 ml sosu sojowego
  • 15 g miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mielona)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • 1/2 łyżeczki papryki (wędzona)
  • 1/2 łyżeczki czosnku (granulki)
  • 1/2 łyżeczki cebuli (granulki)
  • 2 łyżeczki pietruszki (suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś w sosie miodowym - sriracha
🔘 Sos bang-bang: do małej szklanej miski włożyć majonez, wlać sos srirachy, oliwę z oliwek i dokładnie razem wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

🔘 Marynata sriracha: do odpowiednio dużej miski szklanej wlać sos srirachy, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, wsypać paprykę ostrą, paprykę słotką, paprykę wedzoną, granulki czosnku, granulki cebuli, suszoną pietruszkę, sól, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać.

🔘 Łososia pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji, następnie włożyć do przygotowanego sosu bang - bang, dobrze razem z sosem wymieszać i odstawić na 60 minut. Teraz blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim kawałki łososia.

🔘 Łososia wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 15 minut w 190°C / Termoobieg /, do momentu, aż będzie całkowicie upieczony (lub ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec również przez około 15 minut w 190°C ). Łososia podawać z ziemniakami, brokułami, polane sosem bang - bang i udekorowane cebulką dymką.
Łosoś w sosie miodowym - sriracha
Łososia ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec również przez około 15 minut w 190°C.
Łosoś w sosie miodowym - sriracha
Następnie do sosu włożyć łososia, dobrze wymieszać i odstawić na 60 minut.
Łosoś w sosie miodowym - sriracha
W misce wymieszać majonez, sos srirachy, oliwę z oliwek, aż składniki dobrze się połączą.
Łosoś w sosie miodowym - sriracha
Łososia pokroić na kawałki w wielkości nadającej się do konsumpcji.